Środa 1.04
Temat: Z czego jest zrobiony chleb?
Cele zajęć: Doskonalenie umiejętności opisu. Poszerzenie słownika dziecka.
- Zagadki :
Ma biały czepek,
białe ubranie,
nocą zajmuje się wyrabianiem.
A co wyrobi, upiecze smacznie,
i odda ludziom, nim dzień się
zacznie. ( piekarz)
Upieczony w
piekarni, pachnący i świeży.
Zawsze podczas śniadania, na
deseczce leży.
Mama go pokroi, masłem
posmaruje
i pyszne kanapki z niego
przygotuje (chleb)
Biały proszek w
torebce,
z ziarenek zrobiony.
Będzie z niego pyszny
chlebek upieczony ( mąka)
Mama daje je do
ciasta
żeby rosło. I wyrasta (drożdże)
- Film- Z czego powstaje chleb- oglądając wyszukajcie jakie produkty są potrzebne do powstania chleba. ( mąka, woda, zakwas, drożdże). Kto piecze chleb? Piekarz- wyklaszcz słowo Pie- karz ( 2 sylaby) .
Eksperyment z drożdżami- potrzebne drożdże woda utleniona, coś do pomieszania, szklanka.
A teraz troszkę się poruszamy „Robimy ciasto”- zabawa ruchowa
- A teraz moi mili zamieniamy się w piekarzy 😉 Poproście o pomoc rodziców i spróbujcie przygotować pyszne pachnące bułeczki.
Najlepsze domowe bułeczki – składniki (na 8 niedużych bułeczek, 6 nieco większych) :
– 400
g mąki pszennej (najlepiej typ 650 ale tortowa czy typ 450 też
się nada)
– 18 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)
– ok. 250 -300 ml letniej wody
– łyżeczka soli
Najlepsze domowe bułeczki – przepis
Mąkę przesiać
do miski, wkruszyć drożdże, zalać połową wody, zostawić na 10 minut.
Jeśli używamy suszonych można wyrabiać od razu. Dodać sól, naoliwioną ręką
wyrobić ciasto, stopniowo, małymi porcjami dodając resztę wody. Nie na
raz, bo będzie trudniej i bardziej maziście. Po kilku minutach ciasto
powinno być w miarę sprężystą, jednolitą ale luźną kulą. Jeśli
będzie zbyt płynne, należy dodać trochę mąki, ale niezbyt dużo. Teraz
do wyboru; można stawić ciasto do lodówki na noc lub na kilka
godzin albo zostawić je pod przykryciem ze ściereczki
w ciepłym miejscu czekając do podwojenia objętości ciasta, jeśli
chcemy piec bułki od razu po wyrośnięciu.
Można podgrzać piekarnik do 50 st., wyłączyć i tam wstawić przykryte
ciasto. Zdarzało mi się, że ciasto przez noc w lodówce bardzo
urosło, ale raz – wcale. Ale po wyjęciu i wstawieniu go
do lekko podgrzanego piekarnika albo ustawione przy kaloryferze –
ożyło i urosło.
Ciasto podzielić nożem najpierw na dwie, potem cztery, następnie na osiem równych części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kule i ułożyć je na blaszce. Zostawić na ok. 20 minut w nagrzanym do 30 st. piekarniku lub na blacie w kuchni – jeśli jest ciepło. Po wyrośnięciu, tępą stroną noża wykonać wgłębienie. Posmarować bułki oliwą z mlekiem lub jeśli chcemy mocniej rumianych – roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec bułki ok. 20 minut. Wyjąć z pieca od razu po upieczeniu.
Mniam 🙂 Smacznego życzy Pani Justyna 😉